Az Anyanyelvápolók Szövetségének ifjúsági tagozata tartott előadást az Európa Kollégiumban

Az Anyanyelvápolók Szövetsége 2024. április 9-én és 10-én látogatott el az Európa Kollégiumba. A szövetség az idén harmadik alkalommal tett látogatást kollégiumunkban, ahol 9-én előadást tartottak a szervezet képviselői, még 10-én kvízt szerveztek a kollégium lakói számára.

Az előadás célja az anyanyelvápoló mozgalom megismertetése és népszerűsítése volt az újvidéki hallgatók között. A mozgalom, amelyet 35 évvel ezelőtt Pécsi Blanka budapesti színművész indított, célkitűzései között tartja a szép és igényes beszéddel való foglalkozást, azt, hogy az ember kifejezésmódjában választékos, előadásmódjában érthető legyen. Az Anyanyelvápolók Szövetsége az egész Kárpát-medencére kiterjedő szervezet, amely igyekszik a vajdasági emberekhez is eljutni és mozgalmának a Vajdaságban is igyekszik bázist, megfelelő alapot teremteni. A szervezet számára kiemelt fontosságú a fiatalok és a fiatal tehetségek fejlesztése, az hogy a fiatalok megismerkedjenek a magas kultúrával. Ennek érdekében a közép- és általános iskolások számára versenyeket és táborokat szervez és támogat.

Egyetemistaként az ember nem csak önmagát, de környezetét is elkezdi építeni, formálni. Az Anyanyelvápolók Szövetségének színeiben megjelent előadók erre hívták fel a hallgatók figyelmét. Egyetemistaként már kellő tudással és tapasztalattal rendelkezik egy-egy személy ahhoz, hogy a fiatal generációkra hasson és segítse őket a fejlődésében. Az előadók a folyamatot a diófa ültetéshez hasonlították, amelyet az ember elültet és hosszú éveken át gondoz tudván, hogy a fa árnyékát már csak az ültetőt követő nemzedékek élvezhetik. A fiatalok nevelése az igényességre, kultúrára a jó és a szép szeretetére is hasonló, amely lassú és rengeteg erőt igényel, viszont az ilyen fiatalokra épített jövő sok reménnyel kecsegtet a magyarság számára, amiért megéri önkéntesen tevékenykedni, aminek megéri a részének lenni.

Bata Dórián
(Fényképezte: Szentmártoni László, Horváth József)

Pin It on Pinterest