Az Európa Kollégium filmklubja 2024-ben

Újabb sikeres évet zárt az Európa Kollégium filmklubja, amely idén is az Európa Kollégium és a Nemzeti Filmintézet együttműködésének köszönhetően valósulhatott meg.

Az évek során különböző vonalakat igyekeztünk követni a filmklubban. Kezdetben a magyar klasszikusokat néztük inkább, majd folyamatosan tértünk át az újabb magyar filmekre. Idén már a filmek legnagyobb része az utóbbi 20 év filmgyártásának a terméke volt.

A filmklub legnagyobb feladatának tekinti, hogy tudatosítsa a kollégistákban az igényességet filmfogyasztás során; a tudatosságot filmválasztás és filmnézés alatt; illetve, hogy a film megnézését követően ütköztessük beszélgetés és vita során véleményünket, gondolatainkat és élményeinket.

Filmválasztás közben láttunk jó, középszerű és rossz filmeket is. Mindhárom kategória a magyar kultúra része, így helye van a filmklubok vetítésén. A lényeg mindig a tapasztalat, az új élmények szerzése. Szükséges a rosszat is megtapasztalni, ahhoz, hogy értsük, hogy a jó miért jó; és látni kell a jót, ahhoz, hogy belássuk a rossz mellette miért számít rossznak. Ahhoz pedig, hogy egy egészséges viszonyt alakítsunk ki a filmfogyasztási szokásunkkal, a magunk kultúrájával, nagy segítségünkre lehet, ha párbeszédet folytatunk egymással jóról és rosszról, szépről és csúnyáról, értékesről és értéktelenről. Ezek a kategóriák az emberekhez tartoznak, ezek tartalmát az emberek közösségben határozzák meg, így fontos, hogy mi is néha közösen egy közösségben gondolkodjunk róluk.

Összegezve a filmklub idei teljesítményét és tartalmát, elégedettek lehetünk, ahogy elégedettek filmklubunkkal budapesti közreműködőink a Nemzeti Filmintézettől. Az Európa Kollégium filmklubja az indulástól kezdődően máig nézők és résztvevők számának tekintetében a Kárpát-medence legsikeresebb ilyen jellegű filmklubja. Egy olyan kiemelkedő kulturális termék és teljesítmény, amelyre joggal lehetünk büszkék.

Bata Dórián
(Fényképezte: Horváth József, Szentmártoni László, Kovács Birkás Zsolt)

Pin It on Pinterest