Szakkollégisták a Bánk bánról

Bölcsészettudományi és Ének-zene Szakkollégium szervezésében interdiszplináris előadást hallhattak a kollégium lakói és a vendégei a szakkollégiumi programok nyitórendezvényén.
Turza Szabolcs harmadéves történész hallgató Katona József Bánk bánjának történelmi hátteréről tartott előadást, Sterbik Anita negyedéves zenepedagógiai hallgató pedig Erkel Ferenc operájával ismertette meg a közönséget. Szabó Viktória a rendezvény alkalmából készített plakátvariációkat, így képzőművészeti aspektusa is volt az estnek.
Aki pedig mindezt összefogta és megszervezte, Danyi Zsuzsanna ének-zene szakos nevelőtanár. – Kissé elmaradtunk a szakkollégiumi programokkal, ezért úgy láttam célszerűnek, hogy egy interdiszciplináris előadással kezdjünk. Így több kollégistát is be tudtunk vonni a munkába. Három szakkollégium vett részt a benne, és a kollégistákon is látszott, hogy tetszettek nekik az előadások. Ezzel tulajdonképpen két célt is teljesítettünk, hiszen bátorítóan hatottunk a többi lakónkra, hogy a későbbiekben ők is résztvegyenek az ilyen tevékenységekben.
Szabolcsnak is kellett némi ösztönzés, pedig láthatóan, nem hozta zavarba az előadói szerep. – Amikor először leültünk beszélgetni a tanárnővel, nagyon meglepődtem, hogy miért pont engem ér ez a megiszteltetés. Inkább az újkor és a kora újkor érdekel. Természetesen a középkorban is elmélyedtem már több alkalommal. A középiskolai diplomamunkám témája Nagy Lajos volt, ami korban ugye csak 100 évvel történt a Bánk bán kora után.
Anita zenei betétekkel tarkítva mutatta be Erkel operáját és a nemzeti opera műfaját. – A romantikát nagyon szeretem, de itt Újvidéken kevés magyar vonatkozású műről tanulunk, emiatt különösen örültem a témának, mert el kellett mélyednem benne. Színházi élményem már van a Bánk bánról, de az opera teljesen más. Erkel műve 215 éves, a mai színházi feldolgozások pedig modern változatok, tehát nem lehet őket összehasonlítani. A felkészülés során számos olyan információt megtudtam, történelmi és zenei szempontból egyaránt, amikről korábban magam sem hallottam.
Az est főszereplői előadói képességeiket is megcsillogtathatták és továbbcsiszolhatták.
Szabolcs: Nem igazán van még előadói tapasztalatom. Volt egy-két pedagógiai tantárgyunk, amelyek keretében az évfolyam előtt kellett előadást tartanunk, de ez nagyon csekély tapasztalat. Középiskolában is voltak hasonlók a retorika kapcsán, de ez volt az első alkalom, hogy nagyközönség elé álltam. Anita: Az egyetemen zenekultúrából és szolfézsból is van szakmai gyakorlatunk, de ezúttal a saját anyanyelvemen is kipróbálhattam, hogy milyen előadást tartani. Ráadásul most felnőtteknek tartottam előadást, éppen ezért igyekeztem interaktív formában bemutatni az operát, hogy kialakuljon egyfajta kommunikáció a közönséggel.
A Bán bán témakör nem ért véget az előadással. A kollégium lakói megfelelő előtudással felvértezve az Újvidéki Színház vendégeként megtekintik drámát, amelyet egy kerekasztalbeszélgetéssel zárnak le.

Pin It on Pinterest