Bemutatkozott a Hungaricana

„A Kárpát-medence története kutatásának új eszköze: a Hungaricana Közgyűjteményi Portál” címmel tartott előadást dr. Kenyeres István, Budapest Főváros Levéltárának főigazgatója az Európa Kollégium dísztermében az Európa Alapítvány szervezésében.

A hungaricana.hu 2015 áprilisában kezdte meg hivatalosan a működését. Ez egy olyan online adatbázis, amelyen könyvtári- és múzeumi tartalmak, napilapok, periodikák, képeslapok, telekkönyvi adatok és számtalan más levéltári dokumentum érhető el digitalizált formában könnyen és egyszerűen.

Dr. Kenyeres István a honlap részletes ismertetése mellett számos érdekes történetet osztott meg a hallgatósággal arról, hogy bizonyos iratok milyen kalandos úton kerültek hozzájuk, és hogy kiknek volt a segítségére a honlap. Az igazgató úr külön kitért a délvidéki tartalmakra, amelyekből a Hungaricanának köszönhetően többmillió vált hozzáférhetővé a felhasználók számára.

A honlapot üzemeltető Arcanum Adatbázis Kft. igazgatója, Biszak Sándor is szólt a közönséghez, és bemutatta a digitális térképek adatbázisát, a mapire.eu-t (Historical Maps of the Habsburg Empire). Biszak Sándor ismertette az Arcanum Digitális Tudománytárat (adtplus.arcanum.hu) is, amelynek reményei szerint hamarosan az Európa Kollégium is az előfizetője lesz, így az ott található dokumentumkincsek a kollégisták számára is elérhetők lesznek.

Az előadókat és a közönséget Snejder-Sára Ildikó, az Európa Kollégium megbízott igazgatója köszöntötte. Az előadáson jelen volt dr. Haraszti Viktor, Budapest Főváros Levéltárának főigazgató-helyettese és Kiss Gyula, az Európa Alapítvány kuratóriumának elnöke, valamint a helyi levéltárak képviselői is.

Szakács Áron
(Fotó: Horvát Mária)

 

Pin It on Pinterest