Busszal a múzeumba projekt

Az Európa Kollégium a Busszal a múzeumba projektje keretében budapesti kirándulást szervezett a kollégisták számára. A kiránduláson huszonkilenc kollégista és két nevelőtanár, Danyi Zsuzsanna és Fődi Éva vettek részt.

A kollégisták megtekintették a Művészetek Palotájában működő Ludwig Múzeum gyűjteményét, valamint a Bosch+Bosch kiállítást is megnézték. A Ludwig Múzeum állandó Westkunst Ostkunst című kiállításán olyan keresett és kedvelt alkotásokat is szemügyre vehettek a kirándulók, mint Picasso munkái vagy a pop art kiemelkedő alkotásai. A Bosch+Bosch tárlatát a tárlat egyik kurátora, a vajdasági származású Szombathy Bálint mutatta be, aki maga is a Bosch+Bosch Csoport örökös tagja. Ez a csoport az avantgárd eszméihez hűen azt vallotta, hogy művésznek lenni nem státus kérdése, hanem élet- és magatartásforma, melynek kiteljesedését a csoport tagjainak, Csernik Attilának, Ladik Katalinnak, Kerekes Lászlónak, Szalma Lászlónak, Szombathy Bálintnak, Ante Vukovnak és Slavko Matkovićnak az alkotásain vélték felfedezni a kirándulók.

A kortárs múzeum látogatása után a kollégisták a BKK menetrend szerinti hajójáratával ellátogattak az Árpád hídnál lévő Kassák Múzeumba, mely a Zichy kastélyban található. A kirándulók megismerkedhettek Kassák Lajos életével, munkáival – folyóirataival, a kor eszméjével, és a múzeum létrejöttének történetével is. A programot a szintén Kassák Múzeumban kiállított Gorgona tárlat megtekintésével zárták, ahol banális és abszurd alkotásokkal, antimagazinokkal, kollektív köztéri akciókkal, láthatatlan és csendes, mégis világhírű remekművekkel ismerkedhettek meg az Európa Kollégium lakói és nevelőtanárai.

Turi Orsolya
(Fotó: D. Nagy Heléna)

Pin It on Pinterest