Beköltözött az ötödik nemzedék

Ötödik alkalommal tartottak szerződéskötéssel egybekötött ünnepélyes tanévnyitót az Európa Kollégiumban, amelynek mától kilencvenkét új lakója van.

Snejder-Sára Ildikó, az Európa Kollégium igazgatója a jeles alkalom kapcsán elmondta: „Négy évvel ezelőtt egyszerre vette hatalmát rajtunk a bizonytalanság, az örömteli izgalom és a remény. Ilyen érzelmekkel álltunk a kihívások előtt, és most megelégedettséggel állapíthatom meg, hogy benneteket kedves kollégisták, az ötödik generációt, egy megalapozott, tapasztalatokra épülő intézményi rendszer vár az Európa Kollégiumban.„

Az igazgatóasszony köszönetet mondott Magyarország Kormányának, a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek a kiemelt támogatásért, a Magyar Nemzeti Tanácsnak, a VMSZ-nek és az Európa Alapítványnak pedig megköszönte az együttműködést és a támogatást. Az új kollégistáknak és szüleiknek pedig köszönetet mondott az intézménybe vetett megelőlegezett bizalomért.

Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnökasszonya Albert Einstentől idézett köszöntőjében: „Én sosem tanítom a diákjaimat, csak próbálom megteremteni a feltételeket, amelyekben tanulhatnak.” – ennek a célnak igyekszik megfelelni a kollégium is. Az elnökasszony elmondta, hogy a kilencvenkét elsős négy Újvidéki felsőoktatási intézménybe iratkozott, és összesen negyvenhat vajdasági településről érkezett az Európa Kollégiumba. „Szeretnénk, ha az itt lakók egyetemi éveik alatt aktívak lennének a tanulásban, de ezen felül a társadalmi, közéleti szerepvállalásban és a közösségépítő munkában is, hogy tanulmányaik befejezése után, nemzeti identitásukban megerősödve, be tudjanak kapcsolódni a vajdasági tudományos és társadalmi közéletbe.” – fogalmazott Jerasz Anikó.

Az ünnepi műsor keretében sor került az Európa Kollégiumban való elhelyezésről szóló szerződések jelképes aláírására. Erhard Róbert, az újvidéki Mária Neve Plébánia apátplébánosa, Orosz Attila, református lelkipásztor, bácskai esperes és Dolinszky Gábor, evangélikus püspökhelyettes pedig tanévnyitó áldást osztottak a jelenlevőkre.

A tanévnyitót a kollégisták fellépései tették ünnepélyesebbé: Tóth Johanna szavalatával, Jenován Flórián pedig zongorajátékával tisztelte meg a közönséget.

Szakács Áron
(Fotó: Balla Gyöngyi)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+