Dunai körúton jártak kollégistáink

A tanévzáró Kollégiumi Konferenciát követő napokban kollégistáink kétnapos jutalomkiránduláson vehettek részt Horvát Mária vezető nevelőtanár kíséretében.

A kora reggeli órákban indultak az Európa Kollégiumból, útjuk első állomása a Szendrői vár volt, amely Belgrádtól 48 km-re délkeletre a Duna jobb partján, a Nagy-Morava torkolatánál található. A hagyomány szerint Brankovics György szerb despota építtette 1433 körül. A rigómezei csata után itt tartotta fogva Hunyadi Jánost, aki az erődítményt 1454-ben felmentette a török ostrom alól. A kirándulók Innen a Duna déli oldalán fekvő, 2019-ben helyreállított Galambóci várhoz látogattak el. Itt szintén magyar vonatkozású történelmi tényekkel ismerkedhettek meg, hiszen a kulturális műemlék viharos története során többek között magyar kézen is volt.

A kollégisták másnap egy csodálatos hajókiránduláson vehettek részt a Vaskapu-szorosban, megtekintették az erőművet és a Traianus híd maradványait.

Fáradtan, de élményekben gazdagon tértek haza utazóink a körútról, amelyen a hosszú szakkollégiumi tanév lezárásával új barátságok is születtek.

Rekeczki Angéla
(Fotó: Horváth József)

Pin It on Pinterest