Három napos jutalomkirándulás Zlatiboron

Az Európa kollégium szervezésében Zlatiboron és könyékén három napos jutalomkiránduláson vehettünk részt Horvát Mária és Vojvodić Annamária nevelőtanárok kíséretében.

A tanulmányi kirándulásra az indulás kedden, a kora reggeli órákban történt meg. Először a Sirogojno nevű tájmúzeumot látogattuk meg, amely 23 km-re található Zlatibortól. Itt sok érdekességet láttunk és hallottunk őseink életéről. A múzeum megtekintése után az El Paso nevezetű vadnyugati faluban töltöttünk el egy kis időt. Számtalan időtöltési lehetőséget kínált a hely; lovaglást, rodeót, íjászkodást, valamit baltadobálást is. A sűrű programok után esélyünk volt megtekinteni Zlatibor központját, ahol eltölthettünk egy kis időt és pihenhettünk. Már az első nap rengeteg élménnyel gazdagodtunk, de még rengeteg program és látványosság várt ránk.

Másnap reggeli után indultunk a Šargani nyolcas nevű keskeny nyomtávú kisvonatra, amely a környék fenyveserdeiben vitt minket egy felejthetetlen kirándulásra. Több megállóban gyönyörködhettünk a minket körülvevő tájban, amit más módon nem is lehet megközelíteni. Délután megtekintettük Emir Kusturica Az élet csoda című filmjének forgatásához épített etnofalut, mely Drvengrad néven híresült el. Este szabadidő keretein belül Užice központjában tölthettünk el időt.

Utolsó nap a hazaindulás előtt kitérőt tettünk a Tara-hegységre. Ott megpihentünk az Omorika hotel parkolójában, ahol lehetőségünk volt helyi emléktárgyakat és különlegességeket vásárolni. Megtekintettük a Vrelo 365 folyó vízesését, amely a Drinába torkollik. Végül egy házat láthattuk, amely a folyón közepén helyezkedik el. Itt fogyasztottuk el az ebédünket is. Befejezésül a Drina folyó völgyében és annak nyomvonalán utaztunk hazafelé gyönyörködve a tájban.

A három nap felejthetetlen élményei mellett, rengeteget tanultunk, meseszép helyeket láttunk és még kollégista társainkkal is szorosabbra fűzhettük baráti kapcsolatainkat.

Butás Flórián és Bartuc Éva

Pin It on Pinterest