Hidat építünk a határon túli és az anyaország területén élő magyarság között

Tegnap esti rendezvényünkön, Sullivan Ferenc, az Ifjúságkutató Intézet kutatója tartott izgalmas előadást „népszámlálás után – Merre tovább vajdasági magyar fiatalok” címmel. A rendezvény egy kerekasztal beszélgetéssel folytatódott.

A nagymintás ifjúságkutatás eredményei alapján elmondható, hogy a vajdasági magyar fiatalok nemzeti identitása rendkívül erős. Mintegy 98%-uk vallja magát elsősorban magyarnak. E mellett megállapítható, hogy fontos az életükben az olyan értékek, mint a család, a vallás és a közösség.

Bár a népszámlálás eredményeként kijelenthető, hogy a vajdasági magyarság száma csökken, az előadók szerint ez nem markánsabb, mint más európai országokban.„Fel kell nevelnünk egy olyan generációt, aki tisztában van a helyi értékekkel, megbecsüli és meg is akarja óvni azokat” – mondta Lakatos Adrián, a Magyar Nemzeti Tanács tagja, a Nyelvhasználati Bizottság elnöke. Snejder-Sára Ildikó hozzátette, rendkívül fontos ugyanakkor a nyelvhasználat is.

Az újvidéki Európa Kollégium Egyetemista Központ igazgatónője szerint óvni kell a magyar nyelvet és magyar nyelvű oktatást, hogy az identitás kialakulhasson.Sörös Andor, a Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fórumának elnöke szerint a vajdasági magyar politikának folyamatosan rajtra készen kell állnia, hogy megóvja az eddig kivívott eredményeit, ugyanis minél több parlamenti képviselővel rendelkezünk, annál nagyobb a súlyunk a tárgyalásokon, annál erősebb a pozíciónk.

Bognár Emese, a Vajdasági Magyar Diákszövetség külügyi referense, a Magyar Ifjúsági Konferencia régiós vezetője elmondta, a politikai kampányok során nagyon nehéz elérni a fiatalokat, holott kulcsszereplői a politikai élet alakításának, ezért nagyon fontos, hogy az ő nyelvükön, az ő eszközeikkel próbáljuk kommunikálni az üzenetünket.

Snejder-Sára Ildikó úgy látja, rendkívül szerencsés helyzet, hogy van mögöttük egy olyan támogató anyaország, mint Magyarország. A magyar kormány segítségével olyan gazdasági és területfejlesztési programok valósulnak meg, mely versenyképesebbé, s így a fiatalok számára vonzóbbá teheti a vajdasági térséget. „Régen a barátaimmal a buszon nem mertünk hangosan magyarul beszélni. Ma már egészen más a helyzet, és ebben fontos szerepe van a két ország közötti jó kapcsolatnak” – tette hozzá az Európa Kollégium Egyetemista Központ igazgatónője.

Forrás: MCC, 2024. február 8.

Pin It on Pinterest