II. MaGyOK (Magyar Gyógyszerész- és Orvostanhallgatók Országos Konferenciája)

-Ifjú orvosok és gyógyszerészek együttműködése az eredményes és hatékony betegápolás érdekében-

Az Európa Kollégium lakói közül kilenc gyógyszerész- és orvostanhallgatónak, név szerint Bálint Andornak, Đonović Marinának, Pletikoszity Johannának, Solymosi Laurának, Soód Bertalannak, Stojakov Leának, Talpai Anasztáziának, Tomaš Andreának és Zabos Anitának, lehetőségük volt részt venni Budapesten a II. Magyar Gyógyszerész- és Orvostanhallgatók Országos Konferenciáján, mely november 17-től 19-ig került megrendezésre a Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központjában, a HuPSA (Magyar Gyógyszerészhallgatók Egyesülete) és a MOSZ (Magyar Orvostanhallgatók Szövetsége) szervezésében.

A diákok szombat hajnalban indultak az Európa Kollégium elől. A konferenciát Dr. Hunyadi László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja, és Dr. Zelkó Romána, a Gyógyszerésztudományi Kar dékánja, nyitották meg. Ezt egy kerekasztal beszélgetés követte, melynek központi témája a beteg adherencia és annak fejlesztése volt. Az első szemináriumi blokkban a diákok három szakmai előadás közül választhattak:

• Dr. Márky Ádám- Mindfulness szerepe a reziliencia fejlesztésében és a kiégés megelőzésében
• Dr. Horányi Tamás- Mit várhatunk az étrendkiegészítőktől?
• GalaxoSmithKline- HIV-betegedukációs kampány

A második kerekasztal beszélgetésen a klinikai gyógyszerészet fontosságáról és szerepéről esett szó. Az ezt követő szemináriumi blokkban a választható előadások a következőek voltak:

• Dr. Gadó Klára- Az alvadásgátló kezelés és a terápiás adherencia
• Dr. Domonkos Sándor- Mozgás-gyógyítás
• Jogi kérdések: vénnyel való visszaélés

Az esti social program igazi karácsonyi hangulatban telt, a szervezők sültkolbásszal, forralt borral és meleg teával vendégelték meg a konferencia résztvevőit.

A konferencia záróprogramja, Dr. Zacher Gábor, ismert toxikológus, előadása sajnos elmaradt, ehelyett a résztvevőknek lehetőségük volt kilátogatni a budapesti karácsonyi vásárra.

A kollégisták elégedetten, tele élményekkel tértek haza, véleményük szerint a konferencia egy igazán hasznos szakmai kirándulás volt, és kiváló lehetőség a tudásuk fejlesztésére.

Solymosi Laura és Pletikoszity Johanna

Pin It on Pinterest