Itt élned, halnod kell

Elsőéves kollégisták tekintették meg az Itt élned, halnod kell történelmi rockmusicalt a Dóm téren, Szegeden.

Polyák Gabriella, Sterbik Laura, Morotvánszki Nikoletta, Tóth Teodóra, Volas Márió, Bata Dorián, Soltis Paulina Panni, Torda Dorina, Katona Róbert, Vörös Bence, Kiss Rebeka, Marecskó Ágnes, Torma Ramóna, Tóth Tamás, Tóth István és Gyarmati Roland a zene szárnyán olyan időutazáson vett részt, ami a magyar történelem legemlékezetesebb pillanatait tárta eléjük.

A zenemű rockzenei alapokra épülő, folkzenei motívumukat is felhasználó, szimfonikus hangszerelésű alkotás, amely dalok, megzenésített klasszikus versek, instrumentális zenék, történelmi szövegek összefüggő kompozíciójának segítségével idézte fel a magyar történelmet, azokat a kiemelkedő korszakokat, fontos eseményeket, amelyek jelentősen befolyásolták a magyarság sorsát: mint a honfoglalás, István király, László király, vagy IV. Béla király kora, a tatárjárás, az Anjou-lovag kor, a Dózsa parasztháború, a mohácsi csatavesztés, az 1456-os nándorfehérvári diadal, Mátyás király kora, a 150 éves török hódoltság, a Rákóczi szabadságharc, a reformkor, az 1848-as forradalom, a kiegyezés időszaka, a századforduló, az első világháború, a két világháború közötti időszak, a második világégés, az 1956-os forradalom és szabadságharc, majd pedig az 1989-90-es rendszerváltozás.

A rockmusical fináléjaként, a dóm két tornya közt feltörő látványos tűzijáték pattogását a Kell még egy szó c. dal próbálta túlharsogni, melyet mindannyian szívből énekeltünk.

Danyi Zsuzsanna
(Fotó: Horváth József, Kovács Birkás Zsolt)

 

Pin It on Pinterest