Kiállítás a GULÁG borzalmairól

Február 15-ig az Európa Kollégium ad otthont a Magyarok a Szovjetunió táboraiban 1944-1956 című kiállításnak. A történelmünk egyik legszörnyűbb fejezetét bemutató kiállítás a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve keretében a GULÁG-GUPVI Emlékbizottság, a Magyarság Háza, a Veritas Történetkutató Intézet, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Magyar Nemzeti Tanács együttműködése nyomán érkezett az Európa Kollégiumba.

Snejder-Sára Ildikó, az Európa Kollégium megbízott igazgatója a kiállítás házigazdájaként a megnyitón elmondta, hogy megtiszteltetés számára, hogy az általa vezetett intézményre esett a választás, amikor helyszínt kerestek a kiállításhoz. Az Európa Kollégiumban rendszeresen megemlékeznek a nemzeti ünnepeinkről, emléknapjainkról, a nemzetünk hőseiről és ártatlan áldozatairól. Ebbe a küldetésbe illeszkedik bele a GULÁG-kiállítás is.

Mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke elmondta, hogy hetven év után sem tudunk eleget a totalitárius, bolsevista diktatúra szörnyűségeiről. Az MNT célja az, hogy megismertesse a közvéleménnyel а vajdasági vonatkozásokkal kapcsolatos kutatások legújabb eredményeit. A tervek szerint az Európa Kollégium kertjében állítanak majd emlékművet a kommunizmus áldozatainak.

A Magyarok a Szovjetunió táboraiban 1944-1956 című kiállítást eddig tizenöt határon túli, valamint több magyarországi településen mutatták be. – mondta Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója. A céljuk az, hogy minél több fiatal ismerje meg történelmünk azon fejezeteit, amelyekről évtizedekig nem volt szabad beszélni.

Dr. Marinovich Endre, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgató-helyettese mutatta be népes közönségnek a kiállítást, és ismertette a legfontosabb történelmi adatokat, illetve kifejezéseket. Nem szabad elfelejtenünk azoknak a sanyarú sorsát, akik pusztán azért kerültek a fogolytáborokba, mert az akkori Magyarország területén születtek. Ebben segít a képekkel gazdagon illusztrált kiállítás. – zárta köszöntőjét a főigazgató-helyettes.

A megnyitó után a Viktor Kravcsenko: Én a szabadságot választottam – Egy szovjet tisztviselő politikai- és magánélete című előadás ragadta magával a díszterem közönségét. Balázs Zoltán, a Maladype Színház igazgatója és színésze a Viktor Kravcsenko azonos című regényéből készült szöveget monológ formájában adta elő.

Szakács Áron

Pin It on Pinterest