Kinek és mikor ajánlott a HPV elleni védőoltás?

A címben szereplő kérdésre dr. Vickó Ferenc, onkológiai sebésztől és egészségügyi államtitkártól kaptak választ a kollégisták a november 8-án megtartott előadása során. Az államtitkár úr nem először volt az Európa Kollégium közéleti estjének a vendége. Ezúttal a humán papillomavírusról tudhattak meg tőle hasznos információkat a jelenlevők.

Dr. Vickó Ferenc az előadása során fényképekkel illusztrálva és statisztikai adatokkal alátámasztva ismertette a vírus működését, terjedését és az általa okozott rákos megbetegedések formáit.

A közéleti est második részében a HPV elleni oltásról tudhatott meg fontos információkat a hallgatóság. Az államtitkár úr a vakcina működése mellett az annak beadására vonatkozó jogszabályokat is elmondta a kollégistáknak. Arra bíztatta a hallgatóságot, hogy aki még teheti, vegye fel az oltást, és mindenképpen hívja fel az ismerősei, családtagjai figyelmét is a vakcina felvételének a fontosságára, amely kilenctől tizenkilenc éves korig ingyenesen elérhető minden szerbiai állampolgár számára. Kiemelte azt is, hogy ugyan a HPV legtöbb esetben méhnyakrákot okoz, nagyon fontos, hogy a fiúk is felvegyék az oltást.

Dr. Vickó Ferenc az előadás végén a közönség soraiból elhangzó kérdésekre is válaszolt.

Szakács Áron
(Fényképezte: Szentmártoni László)

Pin It on Pinterest