Könyvbemutató

2016. május 31-én az Európa Kollégium és az Újvidéki Magyar Olvasókör közös szervezésében Ludányi András, az amerikai Northern University nyugalmazott egyetemi tanára volt a kollégium vendége.

Az Európa Kollégium nevében Kasza Csongor, a szabadaktivitások menedzsere, az olvasókör nevében pedig Matuska Márton újságíró köszöntötte az egybegyűlteket.

Az est elején két kollégista, Bomble Olgica és Czakó Adrienn népdalokat adtak elő.
Ludányi Andrással Matuska Márton és Ft. Baranyi László egyetemi lelkész beszélgettek Cseh Tibor Csernátontól a Reménység taváig című kötete kapcsán. A Ludányi András gondozásában megjelent kötet Cseh Tibor több mint ötven éves írói munkásságát mutatja be.

A kalandos életű mérnök életútja Erdélyből Magyarországon, Ausztrián és Brazílián át vezetett az Amerikai Egyesült Államokba, ahol a Magyar Baráti Közösség megalapítása fűződik a nevéhez. Ludányi András a tizenkét éve elhunyt Cseh Tibor jó barátjaként vállalkozott a kötet szerkesztésére, amelyben a szétszórtság kihívásaival, a megmaradáshoz szükséges felkészültséggel és a nyugatra szakadt magyarság feladataival, küldetésével foglalkozik. Ft. Baranyi László kiemelte, hogy Cseh Tibor mélyen hívő ember volt és ez a megtartó erő adott energiát a küldetéséhez.

A professzor úr elmondása szerint az amerikai magyarok közötti széthúzásról így vélekedett Cseh Tibor: „Olyan kevesen vagyunk magyarok, hogy még fogcsikorgatva is szeretnünk kell egymást”. Ludányi András szerint a magyarság megmaradásának az a záloga, hogy globális szintre kell emelnünk a kulturális lojalitást.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+