Sikeres tanév és biztató jövő

Az Európa Kollégium első tanévzáró ünnepsége olyan volt, mint az elmúlt nyolc hónap: egyszerre színvonalas és vidám.
A kollégium vonósötösének (Szarvák Szuzanna, Rúzsa Teodóra,Tóth András, Györe Szabolcs, Bolyos Miklós) fellépése nyitotta meg az ünnepséget. W. A. Mozart Kis éji zenéjének I.tétele magával ragadta a közönséget, amelynek soraiban helyet foglalt többek között Dezső János, Magyarország belgrádi nagykövetének kulturális tanácsosa, Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével továbbá mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Kiss Gyula, az Európa Alapítvány igazgatója, Erdély Lenke, az Európa Alapítvány kuratóriumának elnöke és Vicsek Annamária, az Európa Kollégium igazgató bizottságának az elnöke.
Snejder-Sára Ildikó, a kollégium igazgatónője köszönetét fejezte ki többek között Magyarország kormányának, a Magyar Nemzeti Tanácsnak, az Európa Alapítványnak és nem utolsósorban a kollégium alkalmazottainak és lakóinak, hogy munkájuknak köszönve töretlenül haladnak a kollégium küldetésének kiteljesedése felé. Az Európa Kollégium a nyolc hónappal ezelőtti megnyitása óta sajátos módon próbálja segíteni a közösségünk építését és a hallgatók szakmai fejlődését. A kezdeti nehézségeket hamar leküzdve eseményekben és eredményekben gazdag tanévet tudhatnak maguk mögött. – értékelt az igazgatónő, aki elmondta azt is, hogy a sikerességet bizonyítja az is, hogy a lakók száma folyamatosan nő, már elérte a háromszázat.
Mgr. Hajnal Jenő köszöntőbeszédében elmondta: „Az elmúlt egy év meghatározó volt a vajdasági magyarság kultúr- és oktatástörténetében. Egy olyan nyitásnak lehettünk szemtanúi, amelyről nem is reméltük, hogy tájainkon megtörténhet, és soha nem hittük, hogy eddig a pillanatig elérhetünk.”
Ft. Baranyi László egyetemi lelkész elfoglaltsága miatt nem lehetett jelen, ezért gondolatait Girizd Loránd, a kollégium lakója tolmácsolta. A tisztelendő úr a hit, az önbizalom, az erős akarat és a tudás szerepének fontosságát hangsúlyozta, a sikeres vizsgaidőszakhoz pedig Isten áldását kérte.
A műsor további részében a kollégisták vették át a színpadot. Kószó Emília a Magányos csónak című dalt énekelte el. Maletaški Krisztina és Fajka Tamás a közönséget mosolyra fakasztó szellemes élménybeszámoló formájában értékelték az évet.
A kollégium énekkedvelőinek fellépése fokozta a vidám hangulatot. Sterbik Anita, Mihályfi Elvira, Bomble Olgica, Sterbik László, Tóth András, Bolyos Miklós és Liptai Csaba a Stand by Me című slágert adták elő. Az énekesek sorát Restás Dávid zárta, aki a Honfoglalás című dal előadásával ismét bizonyította tehetségét.
A hivatalos programot az Európa Kollégium néptáncosai szilágysági táncokkal zárták.
Végül az állófogadáshoz a tiszakálmánfalvi Boomerang vendégzenekar, majd a zenekedvelő kollégisták biztosították a jó hangulatot.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+