Németh Zsolt volt az Európa Kollégium vendége

Az Európa Kollégiumban Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke tartott előadást, akit Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kísért el.

A VMSZ elnöke kiemelte, hogy két ok miatt választották az Európa Kollégiumot az est helyszínéül. Az egyik, hogy Németh Zsolt utoljára a még félkész épületben járt, a másik pedig, hogy olyan szavazati joggal rendelkező fiatalok élnek a kollégiumban, akik hamarosan „tevőleges alakítói lesznek a vajdasági magyar közéletnek”.

Németh Zsolt az előadását négy pont köré építette. Beszélt az Európa Kollégium jelentőségéről, a május 26-i európai parlamenti választásról, az uniós bővítéspolitikáról és az uniós kisebbségvédelemről.

Elmondta, hogy az Európa Kollégium szervesen illeszkedik a Kárpát-medencei szakkollégiumi rendszerbe és a külhoni magyar felsőoktatásba. Kiemelte, hogy 1988-ban a szakkollégiumi mozgalomból jött létre a Fidesz, amely szinte azonnal a magyar politikai élet megkerülhetetlen tényezőjévé vált.

Németh Zsolt kihangsúlyozta, hogy nagy lehetőség előtt állnak a vajdasági és a kárpátaljai magyarok, hiszen nem uniós országban élnek, de magyar állampolgárként részt vehetnek az európai parlamenti választáson. A magyar érdekvédelmet és a nemzetpolitikát segíthetik azok, akik élnek szavazati jogukkal.

Az est végén az előadók készséggel válaszoltak a felmerülő kérdésekre is.

Szakács Áron
(Fotó: Kovács Birkás Zsolt)

Pin It on Pinterest