A Művészeti Műhely mindkét szekciójának lezajlott a műhelykonferenciája

A Művészeti Műhely Képzőművészeti Szekciójának tagjai közös kiállítással koronáztak meg az idei tanév munkáját. Mgr. Fődi Éva, műhelyvezető oktató a kiállítás megnyitóján elmondta, hogy a hallgatók munkáinak közös kiindulópontjának a ritmus fogalmát, művészi átélését, átgondolását tűzték ki.

Az adott témát a szekció tagjai szenzibilitásuk és érdeklődésük függvényében formálták művészi kifejezéssé, így a bemutatásra kerülő alkotások hat egyéni, teljesen eltérő világot mutatnak be.

Gyömbér Imola az újvidéki Műszaki Szakfőiskola, Grafika irányzat Ipari Terméktervezői Grafikus szakának másodéves hallgatója. A Yugo és az ötvenes évek formavilágának ötvözésével készítette el munkáját.

Horvát Lenke az Újvidéki Egyetem Műszaki Kara Grafikai mérnök és tervezői szakának másodéves hallgatója. Munkáját a kézírás, a betűk ritmusa ihlette.

Kapusi Lenóra az újvidéki Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tanszéke grafikus tervezői szakának harmadéves hallgatója. Munkáival a négy évszakot mutatta be, vászonként pedig az emberi testet használta.

Palkovics Mária az újvidéki Műszaki Szakfőiskola Grafikai mérnök és tervezői szakának másodéves hallgatója. Fotóival az építészetben megjelenő ritmust ábrázolta.

Turkály Emma az újvidéki Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tanszéke tervező grafikai szakának másodéves hallgatója. A falapokra festett képein környezetünk ritmusát mutatja be.

Varga Emília munkáinak központi témáját a madarak adják. A ritmust a tollazatuk mintázatában fedezhetjük fel. Emíliai az újvidéki Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tanszéke Illusztráció szakának másodéves hallgatója.

A megnyitón közreműködött Györe Szabolcs, az újvidéki Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tanszékének negyedéves hallgatója, az Európa Kollégium Művészeti Műhelye Zeneművészeti Szekciójának tagja. Előadásában Johann Sebastian Bach 5. Csellószvitjének I. Prelude és II. Allemande tételeit hallhattuk.

A Zeneművészeti szekció Műhelykonferenciáját a belgrádi Collegium Hungaricumban tartották meg. Brezovszki Gergő W. A. Mozart A-dúr hegedűversenyének I. tételét és  W. A. Mozart A-dúr hegedűszonátáját adta elő. Zongorán közreműködött a Művészeti Akadémia korrepetitora Vanja Prica.

Török Noémi a Vajdasági magyar népdalgyűjtők című szakkollégiumi dolgozatából adott ízelítőt, amit Bodor Anikó és Király Ernő által gyűjtött népdalok éneklésével tett színesebbé.

A konferenciát Bajúsz Krisztina a Dzsessz irányzatainak bemutatásával zárta. Krisztina, gyönyörű mély, bársonyos hangjával, és két jövőbeni műhelytag, Kiss Tamás (zongora) és Fábián Valentin (nagybőgő) közreműködésével előadott dalokkal szemléltette a dzsessz lelkületét.

A Collegium Hungaricumban összegyűlt közönség nagy élvezettel hallgatta végig a koncertet.

Szakács Áron
(Fotó: Horvát Mária)

Pin It on Pinterest