Részt vettünk az első Délkelet-európai diákotthonok és kollégiumok tanácskozásán Belgrádban

A háromnapos tanácskozás a diákotthonok és egyetemista otthonok igazgatóinak, képviselőinek bemutatkozásával kezdődött a főszervező székhelyében, a belgrádi Milutin Milanković diákotthonban.

2023. január 11-én a szerb köztársasági parlament épülete adott otthont a konferenciának, melyen megtiszteltek jelenlétükkel Vladimir Orlić köztársasági parlament elnöke, Branko Ružić oktatási miniszter, valamint Lality Urbán Emese Infrastruktura-Fejlesztési Államtitkár.

Az eseményre Magyarországról, Bosznia-Hercegovinából, Montenegróból és Észak-Macedóniából érkező résztvevők számoltak be intézményeik működéséről, valamint a kihívásokról, melyekkel munkájuk során a mindennapokban szembesülnek. Snejder-Sára Ildikó az Európa Kollégium igazgatónője, beszámolójában elmondta, hogy állandó kihívásként jelentkezik a fiatalok elvándorlása, és ezért nagyon fontos feladatunk, illetve fontos szerepet vállalunk abban, hogy a fiatalok az országban, itthon maradjanak és itthon tanuljanak tovább. Arra kell összpontosítanunk hogyan tudunk mi ahhoz hozzájárulni, hogy valóban a fiatalok otthon folytassák a felsőoktatási tanulmányaikat.

 

Muzsika-Tót Tímea

Pin It on Pinterest