A Vajdasági Magyar Mozgókép Napja az Európa Kollégiumban

A tizedszer megszervezett filmvetítés-sorozatnak Újvidéken az Európa Kollégium adott otthont. Az idén az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. és a mozi születésének 120. évfordulója határozta meg a filmek válogatását.

Az Európa Kollégiumban két nap alatt négy filmet láthatott a közönség. Az első nap Vicsek Károly rendező munkáját, az Értünk haltak meg című dokumentumfilmet vetítették. A mű azt mutatja be, hogy az 1956-os eseményeket hogyan látták a vajdasági írók, valamint hogy azok milyen hatással voltak a jugoszláv bel- és kisebbségpolitika további alakulására.

Erdélyi János és Zsigmond Dezső dokumentumfilmje, az Eltűnt idő nyomában megrázó történetet mutat be. 1956 után egy fiatal katonatisztet a kacsaól alá ásott gödörbe rejt a családja az üldözői elől. Az ott töltött hat év alatt mind a föld alatti, mind a föld feletti lét egyre elviselhetetlenebbé válik.

A filmekről Vicsek Károllyal és Siflis Zoltánnal, a vajdasági magyar film jeles képviselőivel beszélgethetett a közönség Patócs László moderálásával.

A második vetítési nap vendége Bordás Győző prózaíró, szerkesztő volt, míg a moderátor szerepét ezúttal is Patócs László töltötte be. Zágoni Bálint „Janovics Jenő, a Magyar Phathé “ című dokumentumfilmjét tekintette meg velük a közönség. A film Janovics Jenőnek, a magyar filmgyártás egyik úttörőjének életútját mutatja be. A vetítéssorozatot a Pjatjgyeszat 6 – Gyufák című 1956 ihlette hatperces animáció zárta.

Szakács Áron

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+