A harmadik tanévét kezdte az Európa Kollégium

Ismét ünnepélyes tanévnyitó keretében fogadták az elsőéves lakókat az Európa Kollégiumban. Az első tanév elsőseinek számát közel megkétszerezve, 107 elsőssel indult a tavalyi tanév. Ezúttal pedig ezt a számot is sikerült felülmúlni. 113 elsőéves írta alá a beköltözésről szóló szerződését.

Snejder-Sára Ildikó, a kollégium megbízott igazgatója köszöntőjében gratulált az újdonsült egyetemistáknak és szüleiknek a sikeres felvételi vizsgához és ahhoz, hogy sikerrel pályáztak az Európa Kollégium első pályázati körében. Egyúttal megköszönte az intézmény nevében a megelőlegzett  bizalmat. Az elsőéveseket a  szakkollégiumi tevékenységben való részvételre ösztönözte. „Az Európa Kollégium egy baráti, kölcsönös bizalomra, megbecsülésre és tiszteletre, együttműködésre, a közös munkára és közös célokra alapuló kapcsolatot kialakítva kíván segíteni benneteket tanulmányaitok során.” – mondta az igazgatónő az új lakóknak, majd bemutatta az Európa Kollégium nevelőtanárait. Snejder-Sára Ildikó megköszönte Magyarország Kormánya Nemzetpolitikai Államtitkárságának, a Bethlen Gábor Alapnak és a Magyar Nemzeti Tanácsnak, hogy lehetővé teszik a kollégium működtetése mellett a folyamatos fejlesztését is. Az Európa Kollégium ettől a tanévtől új olvasóteremmel gazdagodott, hamarosan pedig könyvállomány és számítógépes terem is a lakók rendelkezésére áll majd.

Pásztor István, a VMSZ és Vajdaság Autonóm Tartomány képviselőházának elnöke köszöntőjében visszaemlékezett egyetemista éveinek kezdetére. Mint mondta, azóta sok minden megváltozott, de a kihívások ugyanazok. Saját tapasztalatára is alapozva jelentette ki, hogy biztos abban, hogy a mostantól szerbül tanuló egyetemisták megfelelő szorgalommal ugyanolyan versenyképes tudást tudnak majd az asztalra tenni, mint azok a társaik, akik nem magyarul végezték a középiskolai tanulmányaikat. Pásztor István zárásként köszönetet mondott Magyarország Kormányának, hogy olyan támogatási rendszert dolgozott ki az elmúlt évek során, amely az óvodától az időskorig segíti a határontúli magyarságot.

Dr. Szilágyi Péter, Magyarország Kormányának nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára is szólt az elsősökhöz: „Én azt kérem Önöktől, hogy jól használják ki az itt eltöltött időt és lehetőségeket. Ez egy ritka alkalom, hogy ilyen körülmények között tanulhatnak itt a Vajdaságban. A nagyon jó partnereinkkel, a VMSZ-el és a Magyar Nemzeti Tanáccsal közösen megteremtettük annak a lehetőségét, hogy ez a kollégium létrejöhetett és közösen működtetni tudjuk. Magyarország Kormánya nyújtja az anyagi segítséget, a szakmai tudás pedig megvan helyben az MNT, és az itteni pedagógusok és nevelők részéről.”

Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke is köszöntötte az elsőéveseket és szüleiket: „Köztudott, hogy az Európa Kollégium, célkitűzéseinek megfelelően, nem egy egyszerű bentlakást biztosító kollégium, hanem szakkollégiumi műhelycsoportjaival és a szabadidő tartalmas eltöltését szolgáló kulturális és rekreációs programjaival kiegészülve a magyar fiatal értelmiség szellemi, tudományos és művészeti központja. De egy olyan otthon is egyben, amely a családból kiszakadt fiataloknak oltalmat nyújt.”

A tanévnyitót a kollégisták fellépése tette ünnepélyesebbé. Györe Szabolcs csellójátékával, Stoff Dávid pedig tamburakísérettel előadott népdalcsokorral nyűgözte le a közönséget.

Az ünnepségen hivatalossá tették az új lakók beköltözését. Snejder-Sára Ildikó, megbízott igazgató és Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke aláírták az elsőévesekkel a beköltözésről szóló szerződéseket.

Szakács Áron
(Fotó: Balla Gyöngyi)

Pin It on Pinterest