Kilencedik alkalommal fogadta ünnepélyesen az elsőéveseket az Európa Kollégium

Idén 102 elsőéves vette birtokba az új otthonát az Európa Kollégiumban. A beköltözést követő ünnepélyes tanévnyitó a nemzeti imádságunk közös eléneklésével vette kezdetét.

Snejder-Sára Ildikó, az intézmény igazgatónője a köszöntőjében a beköltözőkhöz szólva elmondta:

„Mindenek előtt gratulálok a sikeres egyetemi felvételihez, és a kollégium intézménye nevében köszönöm a bizalmat. A hazai felsőoktatásnak és a kollégiumnak is nagy szüksége van az olyan elkötelezett és tehetséges hallgatókra, mint ti. Az, hogy itt vagytok, azt bizonyítja, hogy fontos számotokra a szülőföld, büszkék vagytok magyar gyökereitekre, ugyanakkor elkötelezettek vagytok a tanulás és a fejlődés mellett.”

Az igazgatónő köszönetét fejezte ki a Magyar Nemzeti Tanácsnak, Magyarország Kormányának, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának, hogy lehetővé tették, hogy immár kilencedik alkalommal fogadhat elsőéveseket a kollégium. Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára nem tudott jelen lenni az ünnepségen, így üzenetét az igazgató asszony tolmácsolta:

„Önök, akik ide bejutottak, egy évről évre telt házas intézménybe felvételiztek sikerrel, ugyanakkor felsőoktatási tanulmányaik végzése és a magyar közösség mellett is elköteleződnek. Önök, akik ma szerződést kötnek a kollégiummal az elkövetkező időszakra, igazi tudósok, képzett szakemberek szeretnének lenni. Önök a tudomány és a munka mellett köteleződnek el. Meggyőződésem, hogy az Európa Kollégium ehhez a legjobb körülményeket fogja biztosítani az elkövetkező években és lehetőségük lesz jó magyarokként a tudomány zászlóját magasra emelniük dicső elődeikhez, világszerte ismert és elismert magyar tudósokhoz és szakemberekhez hasonlóan.”

– állt az Államtitkár Úr levelében.

Snejder-Sára Ildikó igazgatónő és Sárközi István, az MNT Végrehajtó Bizottságának az elnöke ünnepélyes keretek között írták alá az újvidéki felsőoktatási intézmények egy-egy képviselőjével a beköltözési szerződéseket.

Sárközi István a köszöntőjében elmondta:

„A pályázat első körében 102 hallgató nyerte el a jogosultságot a bentlakásra. Külön öröm, hogy huszonkét község negyven településéről jelentkeztek a nyertes pályázók. Az egyetemeket tekintve a legnépszerűbb az Újvidéki Egyetem, a legtöbben, húsz hallgató a Bölcsészettudományi Karra, tizenhat-tizenhat hallgató pedig a Műszaki Tudományok Karára és az Orvostudományi Karra jelentkezett. Biztató számokról van szó, hiszen az MNT mindig is az egyik legfontosabb feladatának tartotta az oktatást, a továbbtanulást.”

Az Európa Kollégium Hallgatói Érdekképviseletének a nevében a szervezet elnöke, Bata Dórián köszöntötte az egybegyűlteket.

Az egyházak képviseletében főtisztelendő Nagy Attila, a telepi Szent Erzsébet plébánia plébánosa és Orosz Attila református lelkipásztor adták áldásukat az új tanévre.

A kollégisták verses, zenés produkciói tették ünnepélyesebbé a tanévnyitót, amely a Szózat közös eléneklésével zárult.

Szakács Áron
(Fényképezte: Balla Gyöngyi)

Pin It on Pinterest