Negyedik alkalommal karácsonyoztak együtt a kollégisták

A dísztermet a negyedik kollégiumi karácsonyon is teljesen megtöltötték a kollégisták, mégis családias, meghitt hangulatban zajlott a közös ünneplés.

Az est elején Snejder-Sára Ildikó, igazgató asszony köszöntötte a kollégistákat és a vendégeket. Beszédében elmondta, hogy az ünnepre való készülődés azoknak a megsegítéséről is szól, akik erre rászorulnak. A kollégium lakói és alkalmazottai ezért idén is gyűjtést szerveztek, és az ebből befolyt összegből ezúttal is az óbecsei Lurkóházat ajándékozták meg. Az Európa Kollégium Színtársulatának tagjai vitték el az ajándékokat a huszonkét rászoruló gyereknek, akiket egy karácsonyi mesével leptek meg.

Az igazgató asszony Szent Pál apostoltól A szeretet himnuszát olvasta fel, majd az önmagunkba vetett hit kapcsán is megosztott a kollégistákkal egy idézetet, amely így zárul:

„De ami a legfontosabb,
hogy higgy önmagadban…
mert odabenn a lelkedben
rejtőzik a csoda,
a remény, a szeretet
és a holnap álmai.”

Ft. Hajdú László, a szabadkai székesegyház káplánja karácsonyi elmélkedésében arról beszélt a kollégistáknak, hogy mi a valódi öröm és a valódi ünnep.

„A karácsony és az emberi együttélés csak akkor lehet békés, ha meglátjuk az Isten dicsőségét. Az igazi békesség akkor köszönt az emberiségre, amikor elfogadjuk az Isten dicsőségét. Ebből fakad az öröm.”

Ahogyan az atya fogalmazott, a mai ember nem érti az ünnep lényegét, mert az napjainkba a külsőségekről szól. Nagy kihívást jelent megtanulni ünnepelni, mondta Hajdú atya, de ne feledjük: nincs az a sötétség, amely legyőzheti a világosságot.

Nt. Szilágyi Zoltán, pancsovai református püspöki segédlelkész elmondta, hogy Jézus volt az a személy, aki ezen a világon élt és a legkevesebbet adott az anyagi dolgokra, mi pedig a születésnapjából a leganyagiasabb ünnepet varázsoltuk.

„Szánjatok embertársaitokra, és azokra, akiket igazán szerettek öt percet. Ezzel sokkal szebb ajándékot adtok, mint bármi, ami megvásárolható… Adja meg a kegyelmes Isten, hogy idén karácsonykor igazi csillagokat lássunk felragyogni. Olyan csillagot, amely utat mutat számunkra, amely megmutatja, hogy a Megváltó, aki megszületett, a kegyelmet hordozza önmagában.” – mondta a lelkipásztor.

Az ünnepi alkalom második felében az Óbecsei Schola Cantorum karácsonyi koncertje tette meghittebbé az estét, melynek végén az énekkar tagjaival együtt énekeltek a kollégisták. Az ünnep ezúttal is közös teázással és a karácsonyi mézespuszedlik elfogyasztásával zárult.

Szakács Áron
(Fotó: Horváth József)

Pin It on Pinterest