Szent Negyvennap – Mindent a nagyböjtről

Hamvazószerdán, a húsvétot megelőző negyvennapos nagyböjt első napján, február 17-én ft. mgr. Szakály József c. prépost, szabadkai plébános Szent Negyvennap – Mindent a nagyböjtről címmel tartott előadást az Európa Kollégium dísztermében, és segített a kollégistáknak a közelgő ünnepre való felkészülésben.

Az előadásában kiemelte a nagyböjti időszak fontosságát a keresztény emberek számára. A böjt vallási értelemben a mértékletesség erényének gyakorlata. Célja a lélek fölemelése a testi vágyak megfékezésével, s a bűnbánat kifejezése.

Beszélt arról is, hogy miért éppen negyven napig tart a nagyböjt: számos szentírási esemény kapcsolódik a negyvenes számhoz, Mózes negyven napi teljes böjt után kapta kézhez a Tízparancsolatot, Jézus Krisztus nyilvános működésének megkezdése előtt negyven napot böjtölt a sivatagban.

A közéleti est a járványügyi előírások szigorú betartása mellett lett megtartva, az előadásról ezúttal is felvétel készült, így azok is megnézhetik, akik a korlátozások miatt nem lehettek jelen.

Horvát Mária
(Fotó: Kovács Birkás Zsolt)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+