A szülőföldet nem csak megtartani, gyarapítani is kell

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere vajdasági látogatása során felkereste az Európa Kollégiumot is, ahol Snejder-Sára Ildikó, a kollégium megbízott igazgatója és Pásztor István, a VMSZ valamint a Vajdasági Képviselőház elnöke köszöntötték őt és az egybegyűlteket.

Mivel Balog Zoltán az 1956-os Emlékbizottság elnökeként a hatvan évvel ezelőtti eseményekről tartott előadást, az Európa Kollégium Társulata ismét előadta a nagysikerű “Földtömte szájuk némán kiált időtlen esküt” című előadását.

A miniszter úr elmondta, hogy egy ilyen előadás után nehéz 1956-ról beszélni, de ugyanakkor könnyű is. Gratulált az előadáshoz, mert ahogy fogalmazott: “Ha ilyen fiatalok élnek itt, van remény, és van magyar jövő.“

Korunkban nehéz kihívást jelent a menni vagy maradni kérdés, de Balog Zoltán azt az üzenetet hagyta az Európa Kollégium lakóinak, hogy ne higyjenek azoknak, akik szerint mindegy, hogy hol élsz. “Az a közösség tart életben, amely a nyelvet, a kultúrát és a történelmet adta neked.” Hozzátette, hogy nem csak megtartanunk, hanem gyarapítanunk is kell a szülőföldünket, és ebben ajánlotta fel a magyar kormány segítségét.

Pásztor István és Snejder-Sára Ildikó egyaránt megköszönték a magyar kormány segítségét abban, hogy az Európa Kollégium felépülhetett és működhet. Pásztor István ezen kívül kiemelte, hogy a VMSZ és a magyar kormány  prioritásai az oktatás területén azonosak, és közösen dolgoznak a vajdasági magyar értelmiség újrateremtésén.

Snejder-Sára Ildikó elmondta, hogy az általa vezetett intézmény kiemelten fontosnak tartja a nemzeti ünnepeinkről való megemlékezést. Zárásként Wittner Mária, a kollégium előadásának szabadkai bemutatója után mondott szavait idézte: „„A fiatalok mindig tudják, mit kell tenni, ha büszkék magyarságukra, ha büszkék történelmükre. Tudták 1956-ban és tudják ma is.” A kollégium lakói is büszkék magyarságukra és történelmükre, mi pedig büszkék vagyunk rájuk.” – zárta köszöntőjét az igazgatónő.

Szakács Áron

 

 

Pin It on Pinterest