Ismét sikeres tanévet zárt az Európa Kollégium

Kollégiumi konferenciával és ünnepélyes tanévzáróval ért véget a 2016/2017-es tanév az Európa Kollégiumban. A program Török Noémi, elsőéves kollégista zongorajátékával kezdődött.

Snejder-Sára Ildikó, a kollégium megbízott igazgatója ismertette a kollégium szakkollégiumi programját. Az Európa Kollégium a vajdasági magyar ajkú egyetemi tanárokkal együttműködve tíz szakkollégiumi műhelyt indított. A másod- és harmadéves hallgatók műhelyvezető oktatóik mentorálásával dolgozatot készítettek, a művészeti műhelyek tagjai pedig képzőművészeti alkotások és hangverseny formájában mutatták be a munkájuk eredményét. Dr. Weiszburg Tamás, az országos Tudományos Diákköri Tanács általános alelnöke és a TDK Határok Nélkül program szakmai vezetője is köszöntötte a közönséget. Dr. Weiszburg Tamás elmondta, hogy a szakkollégiumi munka megszervezése az Európa Kollégiumban egy egyedülálló kísérlet a Kárpát-medencében. A befektetett munka után pedig ez az első aratás.

A konferencia központi részében a kilenc műhelyelső kollégista bemutatta a munkáját a nagyközönség előtt.

A konferenciát követő tanévzáró ünnepségen Snejder-Sára Ildikó értékelte a kollégium második tanévét. Mint elmondta 107 elsőévessel, összesen pedig 370 kollégistával kezdődött a 2016/2017-es tanév, ami azt jelenti, hogy telt házzal működött az intézmény.

“A szakkollégiumi program mellett angol és német tanfolyamot is szerveztünk, valamint  ECDL és pályázatírói tanfolyamot is indítottunk a végzőseink számára. Szakköröket alakítottunk ki, néptáncoktatást, fotós képzést, kézműves foglalkozásokat bonyolítottunk le. Kiállításokat is szerveztünk, színházi előadásokat, de cégeket is látogattunk. Sokan azt mondták a szakkollégiumi programterv láttán, hogy túlságosan is magasra kívánjuk helyezni a lécet. Nagy eredménynek számított volna az is, ha csak a felét megvalósítjuk az elképzeléseinknek. Szerencsére ma azt mondhatom, hogy annak minden egyes pontját megvalósítottuk. ” – értékelt az igazgatónő.

A kollégistákat Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is köszöntötte. msgr. dr. Pénzes János megyéspüspökhöz fordulva megköszönte, hogy a Szabadkai Püspökség telket biztosított az Európa Kollégium felépítéséhez, hiszen ahogy fogalmazott:

“Teljes mértékben bebizonyosodott, hogy az a sok munka amit az elmúlt években mi és sokan mások tettünk, az egyik legfontosabb döntés volt. Az a tehetség, az a teljesítmény, ami ma itt megmutatkozott, egyértelműen azt jelzi, hogy jó volt az a döntés, amely a felsőoktatási képzés vonatkozásában az Újvidéki Egyetemet, az újvidéki Európa Kollégiumot célozta meg közösségi feladatok szempontjából.”

A tanévzárót az Európa Kollégium néptánccsoportjának fellépése és állófogadás zárta.

Szakács Áron

(Fotó: Balla Gyöngyi)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+