Rangos elismerésben részesültek a kollégistáink

A szabadkai Városháza dísztermében június 13-án szervezték meg a X. jubileumi Vajdasági Tehetség Gálát. A rendezvény keretén belül átadták a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács (VATT) által meghirdetett 2022-es pályázaton legjobb eredményt elért tanulóknak és pedagógusoknak járó elismeréseket.

A Gálát az adai Szentháromság kórus zenei összeállítása, majd De Negri Ibolya, a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács elnökének beszéde nyitotta meg. Ünnepi köszöntőt mondott Vicsek Annamária, az Oktatási, Tudományügyi és Technológiai Fejlesztési Minisztérium államtitkára, Szakállas Zsolt, a Tartományi Kormány alelnöke, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár és Fuszek Csilla, a Budapesti Európai Tehetségközpont igazgatója.

Az Európa Kollégium Egyetemista Központ két kollégistája is rangos elismerésben részesült. Jenován Flórián, az Újvidéki Művészeti Akadémia hallgatója Tehetséges fiatal elismerést kapott a zeneművészet terén elért kiváló eredményeiért. Flórián előadásában a közönség Kodály Zoltán – Hét zongoradarab Op. 11., sz. 2. darabját hallhatta. Rekecki Tibor, az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karának hallgatója az állategészségügy, azon belül is az ornitológia területén végzett kutatásaiért érdemelte ki a Kiváló tehetség díjat. Tibor egyetemi kötelezettségei miatt nem tudott jelen lenni a rendezvényen, díját édesanyja vette át.

A Gálán részt vett az Európa Kollégium képviseletében Snejder-Sára Ildikó igazgatónő és Szedlár Ágnes nevelőtanár.

A legtehetségesebb tanulók és egyetemi hallgatók díjait a képzőművészet, a zene, a természet- és társadalomtudományok, továbbá a sport kategóriában osztották ki, korosztályok szerint: Született Tehetség díj (4-6 évesek), Kistehetség díj (általános iskolás korosztály), Ígéretes Tehetségek díj (középiskolás korosztály), Kiváló Tehetségek díj és Tehetséges Fiatal díj (felsőoktatási intézmények). A legkiválóbb felkészítő pedagógusoknak járó elismerések, a Tehetségek szolgálatáért – mentordíjak, illetve a Tehetség Szolgálatáért – életműdíj is kiosztásra kerültek.

A díjazott tanulók és egyetemisták plakettet, ajándékcsomagot kaptak, illetve a Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából egyszeri ösztöndíjban részesültek.

Szedlár Ágnes
(Fotó: Szentmártoni László)

Pin It on Pinterest