A Vajdaság Erdei Közvállalat vendégei voltunk

Az Európa Kollégium kollégistái meglátogatták a Vajdaság Erdei Közvállalat szávaszentdemeteri (Sremska Mitrovica) erdőgazdaságához tartozó természetvédelmi területet, amelyhez a kiemelten védett státusú Obedi-láp is tartozik.

A tartományi közvállalat munkatársai a Karakuša vadászotthonban fogadták a kollégistákat, majd bemutatót tartottak az erdőgazdaság működéséről, a fa- és vadállományáról, valamint a természetvédelmi táj sajátosságairól. Említésre került, hogy az Obedi-láp a világ második legrégebbi természetvédelmi területe, ugyanis még 1874-ben nyilvánították védetté, csupán két évvel a Yellowstone Nemzeti Park után.

A prezentáció után a kollégistáknak alkalmuk adódott megtekinteni a “Senajska bara” természetvédelmi egység kocsányos tölgyállományát, amelyek között 140-160 éves példányok is találhatóak. Az útvezetőnk elmondta, hogy az erdőgazdaságban a 100 éves kocsányos tölgyekből álló erdőrészek kerülnek kivágásra és későbbi hasznosításra a bútoriparban. A kellemes séta után az erdőgazdaság vadpörkölt ebéddel kedveskedett kollégistáinknak.

Az ebéd után az Obedi-láp információs központját látogattuk meg, ahol egy rövid prezentáció után, katamaránnal hajóztuk körbe az Obedi-láp turisták által is látogatható részét, és megtekintettük nagyszámú és változatos madárállományát. A hajózás után kilátóról lestük meg az Obedi-láp madarait, majd elcsigázva, de látványoktól felcsigázva tértünk vissza a kollégiumba.

A tanulmányi úton Apró Gergely, Bartuc Csilla, Bešlić Nikola, Búrány Szabolcs, Fajka Tamás, Hajnal Beáta, Haller Bettina, Harcsa Mihály, Kovács Klára, Kopasz Tamás, Mészáros Ervin, Nagy Vivien, Nagygyörgy Kristóf, Pletikoszity Árpád, Robotka Sarolta, Szőnyi Csongor és Ződi Ottília kollégisták vettek részt.

Kovács Birkás Zsolt

A tanulmányi kirándulás a Vajdaság Erdei Közvállalat és az Európa Kollégium együttműködésével és támogatásával valósult meg.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+