Kollégistáink a Topolya Völgyei Természeti Parkban jártak

Az Arcus Környezetvédő Egyesület vendégei voltak az Európa Kollégium kollégistái, és szakembereik magyarázataival fűszerezett terepi séta és előadás alkalmával nyerhettek betekintést a Topolya Völgyei Természeti Park rejtelmeibe.

Egy órás utazás után érkeztünk a kollégiumból a topolyai községházához, ahol az Arcus egyesület tagjai fogadtak bennünket Sihelnik József elnök és Miklós Csongor alelnök vezetésével. A községházán Kislinder Gábor, Topolya polgármestere köszöntötte a kollégiumi delegációt, majd a helyi turisztikai iroda képviselője tartott egy rövid bemutatót Topolyáról.

A községháza látogatása után, bejártuk Topolya központját, városi parkot, megtekintve az erdei fülesbagoly telelőhelyét, az egyesület által helyben kialakított oktatótáblát, ahol egyúttal alkalmunk volt bagolyköpetet is tanulmányozni. Ezután ft. Fazekas Ferenc főesperes mutatta be a Sarlós Boldogasszony római katolikus templom múltját és jelenét.

Ezután autóbusszal a Topolyai-tó partján elhelyezkedő Művésztelepre mentünk, ahol Szabados Klára biológus, Tartományi Természetvédelmi Intézet munkatársa a védett terület értékeiről tartott előadást, majd egy másfél órás terepjárás lesz soron Sihelnik József, természetvédelmi mérnök és Szabados Klára vezetésével, amely során a területen található védett növény- és állatfajokkal ismerkedhetnek meg a diákok.

Ebéd után a lipári völgy terepi sétája és terepi kiselőadás következett mgr. Pece Vukájlovity Natália biológus és Sihelnik József tolmácsolásában.

A látogatás vacsorával fejeződött be Brindza étteremben, majd a késő délutáni órákban a csoport visszaindult Újvidékre.

Kovács Birkás Zsolt
(Fotó: Horváth József, Kovács Birkás Zsolt)

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+