Vendégek az ELTE-ről

Április 25-én huszonhat hallgató érkezett az Eötvös Loránd Tudományegyetemről az Európa Kollégiumba. A magyarországi vendégek dr. Weiszburg Tamás, az ELTE egyetemi docense vezetésével tanulmányi kiránduláson tartózkodnak Vajdaságban.

A kollégium nevében Danyi Zsuzsanna, vezető nevelőtanár köszöntötte a vendégeket a díszteremben, ahol a kollégisták a vendégekkel ismerkedhettek.

Dr. Weiszburg Tamás elmondta, hogy a kirándulás résztvevői különböző évfolyamokon tanuló, tanári szakos hallgatók, és egy héten át járják Vajdaságot. Az újvidéki állomás előtt Szabadkán, Palicson, Zomborban, Bezdánban és Bácson jártak. A kirándulást másnap a Belgrád, Titel, Nagybecskerek, Óbecse, Aracs, Zenta, Magyarkanizsa útvonalon folytatták. Újvidéken a városnézés mellett Mészáros Ervin kollégista vezetésével egy gyalogtúrára is szántak időt a Fruška Gorán, valamint meglátogatták az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának Magyar Tanszékét is.

Weiszburg tanár úr elmondta, hogy a 26 hallgató közül csupán hárman jártak korábban Vajdaságban, ami nagyon kevés. Ezért is fontos ez a kirándulás: „Ha megismerik a határon túli területeket, akkor talán majd tanárként is elhozzák ide a diákjaikat, és jó kapcsolatokat építhetnek ki.“ –mondta.

A barátkozásról és az ismerkedésről szóló esten dr. Weiszburg Tamás és Danyi Zsuzsanna vezetésével kötetlen beszélgetés zajlott, melynek során a magyarországi hallgatók és a kollégisták összevethették a két oktatási rendszert. Danyi Zsuzsanna különösen a magyarországi szakkollégiumi rendszer felől érdeklődött, amit az Európa Kollégium Szerbiában úttörőként vezetett be.

A magyarországi vendégeket  bevallásuk szerint kivétel nélkül lenyűgözte az Európa Kollégium impozáns épülete.

Szakács Áron
(Fotó: Kovács Birkás Zsolt)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+